Kadra kierunku
Kadra dydaktyczna
Kadrę dydaktyczną na kierunku Inżynieria Produkcji Kosmetyków i Suplementów tworzą wykładowcy z:
- Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Uniwersytetu Rzeszowskiego
- Politechniki Krakowskiej
- Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Przemyślu
Szeregi kadry uzupełniają również pracownicy z renomowanych firm zajmujących się produkcją kosmetyków i suplementów na światową skalę.
- Kierownik Zakładu Inżynierii Produkcji Żywności i Kosmetyków – prof. dr hab. inż. Wiesław Barabasz
Nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia w Zakładzie Inżynierii Produkcji Żywności i Kosmetyków w roku akademickim 2023/2024:
dr Magdalena Marchel
mgr inż. Kornelia Jaworska – Tomczyk
mgr inż. Justyna Niklewicz
mgr inż. Agata Pudlak
Opiekunowie studentów w roku akad. 2023/2024:
IV rok – prof. dr hab. Wiesław Barabasz
prof. dr hab. inż. Wiesław Barabasz
Prof. zw. dr hab. Wiesław BARABASZ – profesor nauk rolniczych (tytuł profesora otrzymał w 1995 r.), specjalność wg POLON, mikrobiologia, ekotoksykologia, biochemia. Wieloletni kierownik Katedry Mikrobiologii na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie oraz kierownik kierunku Biotechnologia na UR w Krakowie. Od 2016r. pracownik dydaktyczny w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Przemyślu. Odbył 18 miesięczny staż naukowy w Penn State University w USA oraz kilkumiesięczne staże w Wielkiej Brytanii i Czechosłowacji. Autor licznych publikacji, monografii, książek i artykułów popularno-naukowych oraz ekspertyz. Uczestnik wielu krajowych i międzynarodowych konferencji, sympozjów i zjazdów naukowych. Członek licznych Towarzystw Naukowych (PTM, PTG, PTNA, PTŻ). Przewodniczący Komisji Ochrony Zdrowia Publicznego Krakowskiego Oddziału PAN. Obecnie pełni funkcje kierownika Zakładu Inżynierii Produkcji Żywności i Kosmetyków PANS oraz jest kierownikiem Uniwersytety Trzeciego Wieku.
dr Magdalena Marchel
Zatrudniona w Instytucie Nauk Technicznych PANS w Przemyślu.
Absolwentka Wydziału Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Doktorat z nauk rolniczych uzyskała na Akademii Rolniczej w Krakowie. Praca doktorska dotyczyła metali ciężkich, głównie ograniczenia bioprzyswajalności kadmu przez rośliny użytkowane rolniczo. Zainteresowania naukowe dotyczą chemii analitycznej, a szczególnie wykorzystania różnych metod analitycznych w tym także instrumentalnych, do oznaczania jakości produktów spożywczych, wykrywania zanieczyszczeń bądź zafałszowań żywności. Jest autorką bądź współautorką publikacji związanych z problematyką jakości produktów żywnościowych, a także obecnością metali ciężkich w środowisku. Prowadzi zajęcia m.in. z przedmiotów: Chemia, Chemia żywności, Analiza i ocena jakości żywności. Zainteresowania prywatne to przede wszystkim dalekie podróże i poznawanie innych krajów z bogactwem ich przyrody i kultury
mgr inż. Kornelia Jaworska – Tomczyk
Kornelia Jaworska-Tomczyk w 2012 uzyskała tytuł mgr inż. Technologii żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie (specjalność: żywienie człowieka, specjalizacja: żywność prozdrowotna). Również w 2012 roku ukończyła studia licencjackie na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie z Fizjoterapii, a w roku 2015 uzyskała mgr Fizjoterapii na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Pracowała między innymi w biurze głównym Tesco Polska przy procesie wprowadzania nowych produktów na rynek, projektowaniu opakowań, analizie jakości produktów i ich ocenie sensorycznej oraz w centrum dietetycznym zajmując się oceną stanu odżywienia i wskaźników antropometrycznych człowieka, poradnictwem dietetycznym, układaniem i bilansowaniem diet, opieką nad pacjentem. Od 2015 roku wykładowca Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Przemyślu, prowadzi zajęcia na kierunkach: Pielęgniarstwo, Jakość i Bezpieczeństwo Żywności, Inżynieria Produkcji Kosmetyków i Suplementów. Zainteresowania badawcze i publikacje związane są z jakością zdrowotną żywności, wpływem żywności na zdrowie człowieka i wpływem żywienia na usprawnienie procesu rehabilitacji.