Już po raz drugi na naszym kierunku (24 maja br.) odbyły się warsztaty piwowarskie zatytułowane „Jak wyprodukować piwo w domu?”, zorganizowane przez Koło Naukowe BiPŻ wraz z Browarem Domowym „Drummers BEER”.
W zajęciach mógł uczestniczyć każdy kto się interesuje produkcją piwa.
Uczestnicy warsztatów mieli okazję brać czynny udział w całym procesie warzenia piwa, poczynając od śrutowania słodu po gotowanie brzeczki. Wszystkie etapy wykonywali pod nadzorem prowadzącego. Pomiędzy etapami produkcji piwa była możliwość wysłuchania prelekcji na temat piwowarstwa domowego, które wygłosił prowadzący i organizator zajęć, pan Krzysztof Miśniak, student II roku kierunku BiPŻ .
Piwem warzonym na warsztatach było piwo w stylu amerykańskim West Coast IPA, metodą tradycyjną przez zacieranie sterowane temperaturowo.
Fot. T. Bielański