W dniach 17-18 września 2017 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Instytucie Nauk Technicznych Przemyślu odbyła się krajowa konferencja naukowa „Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia”.
Organizatorami konferencji byli :
W skład Komitetu Organizacyjnego weszli:
dr inż. Greta Adamczyk – przewodnicząca
inż. Patrycja Napora – sekretarz
Dr inż. Karol Krajewski – członek komitetu
mgr inż. Danuta Olejarka – członek komitetu,
mgr inż. Kornelia Jaworska – Tomczyk – członek komitetu
Skład Komitetu Naukowego stanowili:
Dr hab. Barbara Lulek prof. PANS
Prof. Dr hab. inż. Wiesław Barabasz
Prof. Dr hab. inż. Grażyna Jaworska
Prof. Dr hab. inż. Krzysztof Surówka
Dr hab. inż. Mariusz Witczak prof. PANS
Sponsorzy Konferencji:
– Spółdzielnia Mleczarska „Mlekovita”
– Zespół Zamkowo-Parkowy Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. w Krasiczynie
W ramach sesji plenarnych wygłoszono 3 referaty plenarne:
Prof. dr hab. Wiesław Barabasz, dr inż. Anna Pikulicka
Dr inż. Marek Zadernowski, dr inż. Anna Zadernowska
Prof. dr hab. inż. Władysław Migdał, , dr inż. Łukasz Migdał, dr inż. Maria Walczyck, dr hab. , Ewelina Węsierska, Marzena Zając, dr inż. Joanna Tkaczewska, dr inż. Piotr Kulawik, mgr inż. Katarzyna Krępa-Stefanik, mgr inż. Anna Załubska
W sesjach referatowych wygłoszono 10 komunikatów naukowych, zaś w sesji posterowej zaprezentowano 26 doniesień. W sumie na konferencji przedstawiono efekty prac 94 osób (autorów i współautorów).
Komitet naukowy konferencji wyróżnił z pośród prezentowanych referatów następujące prace:
Dr Joanna Banaś, mgr inż. Monika Grund, dr inż. Ireneusz Maciejaszek, dr Magdalena Witek, prof. dr hab. inż. Krzysztof Surówka
Mgr inż. Marta Turło, prof. dr hab. inż. Piotr Minkiewicz, dr inż. Dorota Nałęcz.
Mgr inż. Joanna Kaszuba, prof. dr hab. Bohdan Achrem-Achremowicz.
Mgr inż. Anna Stępień, dr hab. inż. Mariusz Witczak, dr inż. Teresa Witczak, prof. dr hab. inż. Mirosław Grzesik
Natomiast za walory naukowe wyróżniono 3 doniesienia sesji posterowej:
Dr inż. Karolina Pycia, mgr inż. Rafał Wiśniewski, mgr inż. Joanna Kaszuba, prof. dr hab. inż. Grażyna Jaworska, dr inż. Greta Adamczyk
Mgr inż. Anna Areczuk, mgr Marek Kruczek, dr hab. inż. Dorota Gumul, dr inż. Magdalena Krystyjan.
Prof. dr hab. Władimir Sibirnyj, dr Dorota Grabek-Lejko, dr Mykhailo Gonchar.
Oficjalne otwarcie konferencji zainicjowała Pani prof. dr hab. inż. Grażyna Jaworska – kierownik kierunku BiPŻ w PANS w Przemyślu oraz przewodnicząca Komitetu Naukowego Konferencji, w następnej kolejności gości przywitali JM Rektor PANS dr Paweł Trefler oraz Dyrektor Instytutu Nauk Technicznych dr inż. Wioletta Tomaszewska-Górecka.
Poza obradami uczestnicy konferencji w dniu 17 września mieli możliwość zwiedzenia Zespołu Zamkowego w Krasiczynie oraz gościli w Rejstauracji Zamkowej w Krasiczynie.
Uroczysty obiad w Restauracji Zamkowej w Krasiczynie został przygotowany przez studentki kierunku BiPŻ – Monikę Mazur i Katarzynę Pankiewicz, a uczestnicy konferencji mieli okazję zasmakować w Kuchni Fusion oraz spróbować pysznego deseru, który został wykonany przez mistrza cukiernictwa panią Agnieszkę Osieczko, również studentkę kierunku BiPŻ. Studentki zostały przedstawione gościom oraz władzom uczelni uczestniczącym w obiedzie.
Podczas obiadu w Restauracji Zamkowej miało miejsce również wręczenie specjalnego wyróżnienia w postaci dyplomu Pani prof. dr hab. inż. Grażyny Jaworskiej, za wkład włożony na rzecz społeczności krakowskiej i przemyskiej oraz za pracę naukową, nadane przez Wszechświatową Wspólnotę Góralską „NASO RZEC” J Gratulujemy.
W dniu obrad uczestnicy ponownie mieli okazję zasmakować kuchni w wykonaniu naszych studentek. Podczas przerwy kawowej serwowano muffiny i ciasteczka wypieczone w pracowni technologicznej przez panie Joannę Majowską oraz Marię Telicką, studentki IV roku kierunku BiPŻ.
Podczas śniadania, przerwy kawowej oraz lunchu można było spróbować wyrobów Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita – sponsora konferencji. Były to m.in. żółte sery, serki homogenizowane, jogurty naturalne i smakowe, jogurty pitne, maślanki i inne.
W dniu 18 września uczestnicy konferencji mieli możliwość zapoznania się z zapleczem naukowo-dydaktycznym kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności w Instytucie Nauk Technicznych PANS.
Nad sprawną organizacją konferencji, pracą sekretariatu czuwał komitet organizacyjny, wspomagany przez studentki kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności. Szczególne podziękowania i gratulacje za perfekcyjną organizację konferencji nalezą się dr inż. Grecie Adamczyk – przewodniczącej Komitetu Organizacyjnego oraz członkom komitetu mgr inż. Danucie Olejarce i inż. Patrycji Napora.
Autor zdjęć mgr Tomasz Bielański