Aktualności

20 kwietnia 2018

Kuchnie Świata w PANS


Na kierunku Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności odbyły się kolejne warsztaty kulinarne (19.04.2018) z udziałem studentów przyjeżdżających do PANS w ramach programu Erasmus+. Pomysłodawcą i m.in. organizatorem warsztatów był student kierunku Projektowanie Graficzne – Krzysztof Sałdan, natomiast koordynatorem warsztatów Pani dr inż. Gretą Adamczyk.

Studenci z Turcji i Węgier wraz ze studentami kierunku BiPŻ z Ukrainy oraz Polski przygotowali wspólnie wachlarz tradycyjnych dań. Spotkanie zatytułowane „Kuchnie Świata” rozpoczęło się wykładem, na którym studenci w języku angielskim przedstawili potrawy, które zaplanowali przyrządzić.

Wśród smaków kuchni ukraińskiej znalazły się dania studentów kierunku BiPŻ, tj. kotlet kijowski (Котлета по-київськи), przygotowany przez panią Olenę Levytska, zupa rybna (Ukha) sporządzona przez pana Miroslava Kukharskyi oraz serowe placuszki (syrnyky) według pana Vladyslava Vichystyu.

Potrawy węgierskie stanowiły smażony ser w panierce (Rántott sajt) oraz smażony placek drożdżowy (Lángos) w wykonaniu pana Zsolta Biczó.

Wsród smaków kuchni tureckiej można było się zasmakować w takich potrawach jak: Ispanaklı Börek, Sarma, Lahmacun, Babaganuş oraz Çiğ köfte, które przygotowali studenci z Turcji odbywający semestr na kierunku Socjologia oraz Politologia.

Warsztaty zakończyła degustacja suto zastawionym stołem, która cieszyła się wielkim zainteresowaniem wśród studentów PANS. By spróbować przygotowanych dań przed drzwiami pracowni ustawiały się kolejki już przed godziną 16!