8.00- 9.00
Śniadanie
8.30 – 9.00
9.00 – 9.15
OTWARCIE KONFERENCJI
9.15 – 10.45
REFERATY PLENARNE (30 min) (Prowadzący: Prof. Stanisław Tyszkiewicz, Prof. Grażyna Jaworska).
Krzysztof Surówka
NOWE KIERUNKI W PRZETWÓRSTWIE I UTRWALANIU ŻYWNOŚCI
Alicja Zachara, Adam Sidor, Bożena Konecka-Szydełko
FIPRONIL W PRODUKTACH ZWIERZĘCYCH W ŚWIETLE BADAŃ MONITORINGOWYCH PROWADZONYCH W UE
Wiesław Barabasz, Anna Pikulicka
NOWE ZAGROŻENIA MIKROBIOLOGICZNE W ŻYWNOŚCI
10.45 – 11.45
KOMUNIKATY USTNE I (10-12 min)(Prowadzący: Prof. Krzysztof Surówka, Dr hab. Katarzyna Śliżewska, prof. PŁ)
Bożena Konecka-Szydełko, Adam Sidor, Alicja Zachara
CZERWONKA BAKTERYJNA (DEZYNTERIA) – JAKO ZNANE I CIĄGLE AKTUALNE ZAGROŻENIE DLA ZDROWIA PUBLICZNEGO
Joanna Banaś, Paulina Prawłocka, Izabela Kapturska, Krzysztof Surówka
ZMIANY PRZECHOWALNICZE SUBSTANCJI BIOAKTYWNYCH W OLEJU Z NASION CZERWONEJ PAPRYKI
Marta Pisarek
ROŚLINY ZAPOMNIANE, MAŁO ZNANE I DZIKO ROSNĄCE DO WYKORZYSTANIA W GASTRONOMII
Ireneusz Maciejaszek, Paulina Kuśmirek, Krzysztof Surówka
CHARAKTERYSTYKA JAKOŚCIOWA HERBATEK OWOCOWYCH O SMAKU MALINOWYM
Dyskusja
11.45 – 12.30
PRZERWA KAWOWA, SESJA POSTEROWA
12.30 – 13.30
KOMUNIKATY USTNE II (10-12 min) (Prowadzący: Prof. Wiesław Barabasz, Dr inż. Alicja Zachara)
Tomasz Cebulak, Natalia Żurek, Paweł Hanus, Ireneusz Kapusta, Grażyna Jaworska
ZDROWOTNE ASPEKTY DIETY KETOGENICZNEJ
Magdalena Luboińska
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE JAKO FORMA KOMUNIKACJI PRODUCENTA Z KONSUMENTEM
Magdalena Stobiecka, Joanna Wajs, Jolanta Król
POZIOM HIGIENY W PLACÓWKACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO NA TERENIE LUBLINA
Maciej Oziembłowski, Paweł Dąbrowski, Marzena Styczyńska, Michał Kulus, Joanna Grzelak
PRÓBA REKONSTRUKCJI DIETY MIESZKAŃCÓW DAWNEGO WROCŁAWIA NA PODSTAWIE ANALIZY WYBRANYCH MIKRO- I MAKROELEMENTÓW MATERIAŁU KOSTNEGO
Dyskusja
13.30 – 14.00
LUNCH
14.00 – 15.00
KOMUNIKATY USTNE III (10-12 min) (Prowadzący: Dr inż. Karolina Pycia, Dr Marta Liszka-Skoczylas)
Paweł Hanus, Grażyna Jaworska, Karolina Pycia, Izabela Baran, Natalia Szarek
PORÓWNANIE WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNYCH I CHEMICZNYCH PRODUKTÓW PODDANYCH OBRÓBCE SOUS VIDE W STOSUNKU DO TRADYCYJNYCH METOD OBRÓBKI TERMICZNEJ
Greta Adamczyk, Karolina Pycia, Grażyna Jaworska.
TRYBOLOGIA ŻYWNOŚCI – NOWY WYMIAR BADAŃ TEKSTURY ŻYWNOŚCI
Maciej Oziembłowski, Ernest Popardowski
WPŁYW PULSACYJNYCH PÓL ELEKTRYCZNYCH (PEF) NA ULTRASŁABĄ LUMINESCENCJĘ PŁYNNYCH PRODUKTÓW JAJCZARSKICH
Bernadetta Bienia, Elżbieta Brągiel, Magdalena Dykiel, Marta Pisarek,
ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI W ŚWIETLE WSPÓŁCZESNYCH BADAŃ NAUKOWYCH
Dyskusja
15.00-15.15
ZAKOŃCZENIE KONFERENCJI
15.45-17.30
WYCIECZKA
18.00
UROCZYSTA KOLACJA – HOTEL „ALBATROS”