W dniu 27 listopada 2021 r. nauczyciele Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych
i Ogólnokształcących w Jarosławiu zrealizowali pierwsze zajęcia w pracowni mikrobiologicznej
i analizy sensorycznej Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Przemyślu.
Zajęcia odbyły się w ramach realizowanego przez Uczelnię we współpracy ze Starostwem Powiatowym w Jarosławiu projektu „Współpraca w ramach branży spożywczej szansą na rozwój regionu” Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Priorytet II – Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.15 Kształcenie i szkolenie zawodowe dostosowane do potrzeb zmieniającej się gospodarki.
Podczas warsztatów nauczyciele ZSSCO mieli okazję zapoznać się z nowoczesnymi technikami kontroli żywności oraz metodami analizy sensorycznej pod okiem wykładowców z naszej Uczelni. Już w najbliższych dniach jarosławskich pedagogów czekają kolejne zajęcia podnoszące umiejętności praktyczne w zakresie szeroko pojętej produkcji i analizy żywności.