W dniu 11.02.2025 zorganizowane przez kierunek BiPŻ INT PANS w Przemyślu odbyły się warsztaty pod nazwą : „Kuchnia podkarpacia”. Tym razem gośćmi byli uczniowie z LO nr 1 w Przemyślu z towarzyszącymi im uczniami ze szkoły Vikurskoli z północnego Grafarvogur na Islandii.
Młodzież brała udział w przygotowaniu pierogów. Islandczycy pod czujnym okiem wykładowców Bipż oraz przewodnictwem bardziej doświadczonych kolegów z Polski nauczyli się robienia ciasta, przygotowania farszu, rozwałkowania ciasta, wycinania krążków i lepienia gotowego produktu. Następnie ugotowano pierogi i przystąpiono do degustacji.
Zarówno uczniom z Polski jak i Islandii bardzo smakowała przygotowana własnoręcznie potrawa. Niektórzy stwierdzili, że po powrocie do domu również przygotują pierogi w swoich rodzinnych domach.
Całość warsztatów przebiegła w bardzo miłej, towarzyskiej i prawie rodzinnej, wesołej atmosferze. Myślę, że młodzież zdobyła doświadczenie pozwalające w przyszłości samodzielnie przygotowywać posiłek jakim były pierogi.
Dziękujemy i zapraszamy ponownie😉