Kierunek Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności specjalnie dla uczniów szkół średnich udostępnił w tym roku cztery pracownie. Podczas warsztatów uczniowie wykonali doświadczenia chemiczne (laboratorium chemiczne), zaś w czasie Warsztatów z Historią Kuchni Polskiej (pracownia technologii żywności) wykonali wyroby spożywcze. Ponadto uczniowie zapoznali się z mikrobiologią (laboratorium mikrobiologii) oraz sprawdzili swoją wrażliwość smakową (pracownia analizy sensorycznej).
W ramach wykładów otwartych prof. dr hab. Wiesław Barabasz wygłosił prelekcję nt.: „Mikrobiom twój sojusznik w utrzymaniu zdrowia”, natomiast dr inż. Greta Adamczyk zachęcała do spożywania czekolady przedstawiając wykład: „Aspekty prozdrowotne czekolady w świetle współczesnych badań”.
Podczas warsztatów uczniowie wzięli również udział w konkursie z ogólnej wiedzy nt. żywności i zdobyli atrakcyjne nagrody!
Dziękujemy za przybycie w nasze progi Zespołowi Szkół Spożywczych w Jarosławiu, II LO w Przemyślu, Zespołowi Szkół Salezjańskich w Przemyślu, CKUiZ nr1 oraz CKUiZ nr 2 w Przemyślu!