We wtorek 25 kwietnia 2017 r. młodzież z klas technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych wraz z nauczycielami z ZSU-HiG w Przemyślu gościło w Instytucie Nauk Technicznych (INT) na kierunku Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności PANS w ramach projektu „Kształcenie zawodowe szansą dla Ciebie”.
Zajęcia mają na celu rozwijanie zainteresowań uczniów, które prowadzą wykładowcy wyższych uczelni i obejmują 4 spotkania w ciągu 4 semestrów. Zajęcia odbyły się w laboratorium chemicznym i miały charakter praktyczny.
Tematem pierwszego spotkania były reakcje charakterystyczne w analizie żywności przeprowadzone w laboratorium INT przez uczniów ZSU-HiG pod okiem dr inż. Grety Adamczyk oraz inż. Patrycji Napory.
Po odbytych zajęciach uczniowie zostali oprowadzeni po instytucie i zapoznali się z pracowniami, w których studenci BiPŻ odbywają ćwiczenia w ramach studiów inżynierskich.
Kilka ujęć z ćwiczeń praktycznych w laboratorium BiPŻ.