W dniu 22.11.2019 odbyła się II Konferencja Naukowa pt. Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia. Tematyka spotkania dotyczyła żywności w rozmaitych kontekstach – bezpieczeństwa, higieny oraz dietetyki. Wydarzenie zostało oficjalnie otwarta przez Rektora dra Pawła Treflera, który podkreślił, że konferencja jest znakomitą okazją do wymienienia się rezultatami badań i realizacji wspólnych projektów naukowych.
Referaty plenarne oraz komunikaty zostały przedstawione przez gości z Wrocławia, Warszawy, Łodzi, Lublina, Krosna oraz Przemyśla – w tym wykładowców naszej uczelni.
Prelekcje pozwoliły odpowiedzieć na pytania, m.in.: czym jest trybologia czy grzejnictwo mikrofalowe jest bezpieczne, jakie jest przeznaczenie produktów liofilizowanych, czym jest ciśnieniowanie oraz dlaczego w mediach często pojawiał się temat fipronilu. Ważnym elementem była również sesja posterowa, podczas której uczestnicy dyskutowali w oparciu o tematycznie przygotowane plakaty. Następnym elementem konferencji była wycieczka po Przemyślu oraz uroczysta kolacja w hotelu Albatros.