Aktualności

4 kwietnia 2017

Obrona pracy dyplomowej studenta Mechatroniki Kamila Olejarskiego

W dniu 30.03.2017 odbyła się obrona pracy dyplomowej studenta Mechatroniki Pana Kamila Olejarskiego, której tematem był „Projekt pojazdu dwukołowego z wykorzystaniem systemu cad”. Jej promotorem był mgr Lesław Kołcz. Aktualnie już inżynier Kamil Olejarski na codzień zajmuje się konstrukcją takich pojazdów, jego dzieła można było podziwiać na wernisażu pt. „Sztuka na dwóch kółkach” zaś zainteresowanych… Czytaj więcej »

15 marca 2017

Wizyta studentów INT na 25 Targach Stomatologicznych KRAKDENT

W dniach 8-10 marca 2017 studenci Instytutu Nauk Technicznych wraz z studentami z programu ERASMUS oraz Panem mgr. Edwardem Darzyckim odwiedzili 25 Targi Stomatologiczne KRAKDENT. W ich trakcie studenci mieli możliwość zapoznania się z najnowszysmi urządzeniami stosowanymi w protetyce dentystycznej takim jak frezarki oraz drukarki 3D producentów takich jak ZirkonZahn i Sirona.

3 marca 2017

Zawody w drezynkowaniu

W dniu 3 kwietnia 2017 odbyły się zawody w drezynkowaniu zorganizowane przez studentów Inżynierii Transportu i Logistyki we współpracy z Linią kolejową 102. W wydarzeniu tym wzięli udział uczniowie z 3 szkół ponadgimnazjalnych CKZiU nr 1 w Przemyślu, I liceum Ogólnokształcącego im. Juliusza Słowackiego w Przemyślu i Technikum nr 8 w Przemyślu. Uczniowie walczyli w… Czytaj więcej »

11 lutego 2017

Pierwsze obrony prac dyplomowych na kierunku BiPŻ

W dniu 10 lutego 2017 roku odbyły się obrony prac dyplomowych studentów Bezpieczeństwa i Produkcji Żywności. Nasi studenci, a raczej już absolwenci są wyjątkowi, ponieważ wpisali się w historię jako pierwsi, którzy podjęli się zdobycia tytułu inżyniera na naszym kierunku. Serdecznie gratulujemy świeżo upieczonym Inżynierom i życzymy dalszych sukcesów!

7 lutego 2017

Kursy kulinarne w PANS

Zapraszamy na kursy kulinarne organizowane przez PANS na kierunku Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności w zakresie zdrowego i nowoczesnego przygotowania produktów spożywczych z surowców naturalnych. Kursy są skierowane do osób zainteresowanych zdrowym żywieniem, osób pracujących w gastronomii, nauczycieli prowadzących zajęcia z zakresu żywienia oraz innych instytucji, które chcą doszkolić pracowników. Zapisy trwają!! Terminy i tematykę kursów… Czytaj więcej »

18 marca 2016

Pokaz sprzętu do zabiegów DDD prowadzonych w zakładach produkcji żywności

W dniu 16 marca 2016 studenci kierunku bezpieczenstwa i produkcji żywnosci uczestniczyli w praktycznym pokazie zabiegów DDD realizowanym przez  Firmę DDD Kamil Stachura ul. Sułkowskiego 4 37-700 Przemyśl. Przedmiotem  pokazu  było przedstawienie praktycznych zasad zabiegów dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji oraz zapozanie się ze  sprzętem i urządzeniami do prowadzenia tych zabiegów. Tematem przewodnim pokazu była prezentacja… Czytaj więcej »

4 grudnia 2015

Wizytacja zakładu produkcji żywności

Studenci kierunku bezpieczeństwo i produkcji żywności w dniu 2 grudnia 2015 roku w ramach dodatkowych zajęć wizytowali i zapoznawali się z technologią, parkiem maszynowym oraz system HACCP w procesie produkcji wyrobów ciastkarskich i piekarniczych. Wizytacja miała miejsce w piekarni Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Medyce lidera produkcji piekarniczej na naszym terenie.

30 października 2015

Grzyby jadalne i trujące

Ekspozycja przygotowana przez studentów kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności PANS w Przemyślu. Wprawdzie tegoroczny sezon grzybowy był stosunkowo suchy, ale w lasach przemyskich nie było większych trudności ze znalezieniem owocników grzybów jadalnych i trujących. Studentom kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności udało się znaleźć odpowiednią ilość owocników które zostały ocenione w zakresie: nazw zwyczajowych i systematycznych,… Czytaj więcej »

23 maja 2014

Smaki tureckie

W dniu 22 maja 2014 r. w nowoczesnym laboratorium odbyły się warsztaty zorganizowane na niedawno uruchomionym kierunku Bezpieczeństwo i produkcja żywności. Studentów tego kierunku odwiedziły koleżanki z Turcji uczestniczące w programie Erasmus. Pomimo bariery językowej studenci wspólnie podjęli kulinarne zmagania. Studenci pokazali, iż są w stanie poradzić sobie z każdym kuchennym wyzwaniem, zaś biorący udział… Czytaj więcej »