Aktualności

23 maja 2017

Produkcja lodów

W dniu dzisiejszym (23 maja 2017) uczniowie ZSU-HiG w Przemyślu poznali technologię produkcji lodów Wykonali własne produkty z użyciem i bez użycia maszyny do mrożenia lodów. Ocenie organoleptycznej zostały poddane lody śmietankowe z czekoladą, lody kremowe, lody waniliowe i sorbet truskawkowy. Kilka zdjęć na zachętę by wykonać lody samemu w domu 🙂

15 maja 2017

Dzień Nauki – Bieg inżyniera

Podsumowanie I Biegu Inżyniera Dnia 11 maja na Państwowej Akademii Nauk Stosowanych odbyła się ósma edycja Dnia Nauki, która to przebiegała pod hasłem „Bezpieczny obywatel w bezpiecznej Polsce”. Poza licznymi pokazami i wystawami zorganizowanymi przez m.in. Komendę Miejską Państwowej Straży Pożarnej w Przemyślu, odbył się I Bieg Inżyniera. Do udziału zarejestrowało się 35 uczniów i… Czytaj więcej »

15 maja 2017

Dzień Nauki pod hasłem Bezpieczny obywatel w bezpiecznej Polsce.

Podczas tegorocznego Dnia Nauki odbył się wykład dra inż. Grzegorza Dzieniszewskiego na temat bezpieczeństwa na drodze. Po wygłoszonym wykładzie odbył się widowiskowy pokaz ratownictwa technicznego i udzielania pierwszej pomocy osobie poszkodowanej w wypadku drogowym w wykonaniu funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej z Przemyśla.

15 maja 2017

Dzień Nauki – Wojewódzki konkurs „Technika i Motoryzacja to moja pasja”

Podczas tegorocznych Dni Nauki na PANS odbył się konkurs z wiedzy o motoryzacji dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych z Przemyśla i okolic, uczących się na kierunkach o profilu samochodowym, mechatronicznym, logistycznym oraz mechanicznym. Składał się on z dwóch etapów: I etap – teoretyczny, w którym uczniowie musieli wykazać się wiedzą teoretyczną z dziedziny techniki i motoryzacji,… Czytaj więcej »

15 maja 2017

Dzień Nauki w PANS

W dniu 11 maja w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych odbyła się ósma edycja Dnia Nauki. Hasłem przewodnim było „Bezpieczny obywatel w bezpiecznej Polsce”. Oprócz prezentacji kierunków przygotowanych przez wykładowców oraz studentów Instytutu Nauk Technicznych, odwiedzający mogli zobaczyć akcję ratowniczą w wykonaniu strażaków z Miejskiej Komendy Państwowej Straży Pożarnej w Przemyślu lub wziąć udział w jednym… Czytaj więcej »

13 maja 2017

Dzień Nauki

W dniu 11 maja w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych odbyła się już ósma edycja Dnia Nauki,  czyli  wielki rodzinny piknik naukowy w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych. Tegoroczna, ósma edycja Dnia Nauki odbywała się pod hasłem „Bezpieczny obywatel w bezpiecznej Polsce” , dlatego głównym punktem programu były atrakcje przygotowane przez służby mundurowe. Kierunek Bezpieczeństwo i Produkcja… Czytaj więcej »

26 kwietnia 2017

I edycja projektu – Kształcenie zawodowe szansą dla Ciebie

We wtorek 25 kwietnia 2017 r. młodzież z klas technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych wraz z nauczycielami z ZSU-HiG w Przemyślu gościło w Instytucie Nauk Technicznych (INT) na kierunku Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności PANS w ramach projektu „Kształcenie zawodowe szansą dla Ciebie”. Zajęcia mają na celu rozwijanie zainteresowań uczniów, które prowadzą wykładowcy wyższych uczelni… Czytaj więcej »

22 kwietnia 2017

Wykłady Otwarte z zakresu żywności

Wykłady Otwarte z zakresu żywności trwają! Zapraszamy wszystkich zainteresowanych na Wykłady Otwarte w Instytucie Nauk Technicznych z zakresu żywności organizowanych przez kierunek Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności. Tematy wykładów przedstawiamy poniżej. Proszę wybrać interesujacą dla siebie prelekcję i przybyć do Instutytu. Czekamy przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 1E w Przemyślu.  

5 kwietnia 2017

Pasja studenta II roku BiPŻ – Piwowarstwo

Studenci II roku BiPŻ wraz z Kołem Naukowym BiPŻ pod kierownictwem studenta Krzysztofa Miśniaka oraz pod okiem pani mgr Danuty Olejarki przeprowadzili pierwsze w tym roku akademickim warsztaty z browarnictwa! Cieszymy się, że nasi studenci rozwijają swoje zainteresowania związane z produkcją żywności i zarażają swoją pasją innych! Życzymy wytrwałości i sukcesów. Kolejna edycja zapowiada się… Czytaj więcej »