Aktualności
Warsztaty z piwowarstwa
20 luty 2018 r.
Student III roku kierunku BiPŻ pan Krzysztof Miśniak poprowadził kolejne warsztaty z piwowarstwa. Uczniowe z Zespołu Szkół im. W.Witosa w Janowie Lubelskim mieli możliwość zapoznania się z surowcami, procesem zacierania oraz posłuchać wykładu na temat produkcji piwa w warunkach domowych. Goszcząca grupa podzieliła się zdecydowanie na dwa zespoły, jeden z nich stanowili Panowie, których interesował proces produkcji piwa, natomiast Panie wzieły udział w warsztatach z tchnologii ciastkarskiej, prowadzonych pod okiem dr inż. Grety Adamczyk. Organizatorami przyjazdu do PANS byli nauczyciele przedmiotów zawodowych, panie Bogumiła Kmita i Anna Balczerowska.
VIII Dzień Warsztatów i Wykładów Otwartych z BiPŻ
24 listopad 2017 r.
Kierunek Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności specjalnie dla uczniów szkół średnich udostępnił w tym roku cztery pracownie. Podczas warsztatów uczniowie wykonali doświadczenia chemiczne (laboratorium chemiczne), zaś w czasie Warsztatów z Historią Kuchni Polskiej (pracownia technologii żywności) wykonali wyroby spożywcze. Ponadto uczniowie zapoznali się z mikrobiologią (laboratorium mikrobiologii) oraz sprawdzili swoją wrażliwość smakową (pracownia analizy sensorycznej).
W ramach wykładów otwartych prof. dr hab. Wiesław Barabasz wygłosił prelekcję nt.: „Mikrobiom twój sojusznik w utrzymaniu zdrowia”, natomiast dr inż. Greta Adamczyk zachęcała do spożywania czekolady przedstawiając wykład: „Aspekty prozdrowotne czekolady w świetle współczesnych badań”.
Podczas warsztatów uczniowie wzięli również udział w konkursie z ogólnej wiedzy nt. żywności i zdobyli atrakcyjne nagrody!
Domowy wyrób wędlin i chleba
11 kwiecień 2017 r.
Koło Naukowe Żywność i Żywienie wykonało kilka próbnych wypieków chleba oraz wykonalo kiełbasy z róznymi dodatkami m.in. z zurawiną. Ocena organoleptyczna wykazała, że produkty są akceptowalne przez potencjalnych konsumentów.
Pasja studenta II roku BiPŻ – piwowarstwo
4 kwiecień 2017 r.
Studenci II roku BiPŻ wraz z Kołem Naukowym BiPŻ pod kierownictwem studenta Krzysztofa Miśniaka oraz pod okiem pani mgr Danuty Olejarki przeprowadzili pierwsze w tym roku akademickim warsztaty z browarnictwa!
Cieszymy się, że nasi studenci rozwijają swoje zainteresowania związane z produkcją żywności i zarażają swoją pasją innych! Życzymy wytrwałości i sukcesów.
Kolejna edycja zapowiada się już wkrótce, zatem warto śledzić naszą stronę, ponieważ kolejne warsztaty są skierowane nie tylko do studentów…. Zaproszeni są wszyscy zainteresowani!